Direct een afspraak maken? Bel dan 06-28753601

Over Gelijkverdelen.nl

Inboedeltaxatie bij echtscheiding of relatiebeëindiging
Een gelijke verdeling van de inboedel maken is bij een relatiebeëindiging vaak een groot twistpunt .
Met name over de waarde van ieders deel ontstaat vaak onenigheid.
U wilt dat het allemaal zo snel en rustig mogelijk verloopt maar door veel spanning tussen beiden is dit vaak niet mogelijk.
Er ontstaan vaak meningsverschillen over wie wat krijgt, wat het waard is en daardoor kan een echtscheiding uitlopen in een vechtscheiding.
Wij kunnen u de helpende hand bieden door een gedetailleerd taxatierapport op te stellen welke hulp bied bij het evenwichtig verdelen van de inboedel.
Hierdoor onstaat er meer gemoedsrust en blijft u gevrijwaard van onnodige juridische kosten.
Inboedeltaxatie bij een erfenis of nalatenschap
Bij overlijden van een naast familielid wilt u dat de verdeling van de achtergebleven inboedel zo zorgeloos en eerlijk mogelijk verloopt.
Het komt vaak voor dat de boedelverdeling door persoonlijke omstandigheden niet goed onderling geregeld kan worden of dat er onenigheid is over de waarde van de nalatenschap.
Een boedeltaxatie door een onafhankelijk taxateur bied dan uitkomst met een voor u op maat gemaakt inboedeltaxatierapport.
Het taxatierapport geeft houvast bij het eerlijk naar waarde verdelen van de inboedel.
Boedelbeschrijving verplicht
Een boedelbeschrijving is een overzicht van alle bezittingen en schulden op de overlijdensdatum.
Een executeur is volgens de wet verplicht om na het overlijden een boedelbeschrijving op te stellen. Wij kunnen u hierin bijstaan door de inboedel op dagwaarde te taxeren op de datum van overlijdenen. Alle voorwerpen afzonderlijk vermeld in een overzichtlijk inboedeltaxatierapport. Naast de aangifte van de erfbelasting kan dit rapport ook gebruikt worden om de inboedel evenredig te verdelen onder de erfgenamen.
Erkend inboedeltaxatierapport
Ons taxatierapport wordt erkend door rechtbanken, de belastingdienst en banken.
Om een reële dagwaarde te berekenen, maken we gebruik van de officiële CBS indexcijfers, beoordelen we de staat van het artikel waarbij de aankoopdatum en aankoopprijs het uitgangspunt zijn.
Door deze methodiek ontstaat er een evenwichtig beeld in de waardering.
Zelf de peildatum bepalen
U kunt zelf bepalen op welke datum in het verleden de dagwaarde bepaald wordt.
Bijvoorbeeld de datum van overlijden of het moment dat partijen overeenstemming hebben bereikt.
De dagwaarde van 1,5 jaar geleden zal dan hoger zijn dan de huidige dagwaarde.
Stelpost opnemen in het taxatierapport
Naast de dagwaarde kan er ook een stelpost in het inboedeltaxatierapport opgenomen worden.
Een stelpost is een vast bedrag waarbij geen rekening gehouden wordt met de factoren zoals vermeld onder de kop "Dagwaarde van de artikel".
In het rapport kan naast de reguliere inboedel ook bijvoorbeeld een boot, auto, caravan, sieraden, kunst en antiek opgenomen worden als stelpost. De dagwaarde van deze artikelen kunnen afzonderlijk bepaald en vermeld worden in het rapport zodat u één document hebt waar alles in vermeld staat van het bestek, meubels, servies tot aan de auto, schilderijen.
Dagwaarde van een artikel
Ieder artikel in huis heeft een dagwaarde. Om de dagwaarde van een artikel te bepalen zijn er een aantal factoren die invloed hebben op de dagwaarde welke per artikel verschilt.
Deze factoren zijn de leeftijd, aankoopsom, de staat van het artikel, kwalitiet, courantheid en de afschrijving. Door gebruik te maken van officiële CBS indexcijfers en rekening te houden met deze factoren kan er een goed onderbouwde dagwaarde bepaald worden.
Executeur (testamentair)
De executeur (uitvoerder) voorheen de executeur testamentair handeld de nalatenschap af. In een testament kan een executeur vermeld staan, meestal is dat iemand waar de erflater een goede vertrouwelijk band mee heeft gehad. De executeur is wettelijk verplicht om een boedelbeschrijving op te stellen en is aansprakelijk voor de afdracht van de erfbelasting.